Heb je een kader/vmbo-t advies dan start je bij ons in de oriëntatieklas. In deze klas ga je tijdens het eerste jaar ontdekken welke manier van leren het beste bij je past. Is dat de meer theoretische leerroute (mavo) of een praktische leerroute (kader)? Na leerjaar 1 vervolg je je opleiding op het Vakcollege Helmond (kader) of je stroomt door naar de mavo op één van de scholen die deze opleiding aanbiedt, bijvoorbeeld het Carolus Borromeus College of het Dr. Knippenbergcollege. Omdat we veel samenwerken met de andere middelbare scholen in Helmond kunnen we je goed helpen bij deze keuze.
Hoe ziet een schoolweek eruit?
Het lesprogramma in de oriëntatieklas ziet er als volgt uit:
- 4 uur Nederlands
- 4 uur wiskunde
- 3 uur Engels
- 7 uur praktijkvakken (Techniek, Zorg en Welzijn, Economie en Ondernemen, Vorm & Media)
- 3 uur mens en maatschappij
- 3 uur mens en natuur
- 1 uur informatiekunde
- 3 uur LO
- 3 uur mentorles (één periode Samen Leren met Helmond Sport)
Door het volgen van theoretische vakken én praktijkvakken ervaar je welke manier van leren het beste bij jou. Belangrijk om te weten is dat je zowel met een kader- als een mavodiploma door kunt stromen naar een mbo opleiding (niveau 4).
De klas bestaat uit maximaal 20 leerlingen en het aantal docenten voor de klas is beperkt. Ook verzorgt de mentor meerdere lessen aan de klas. Op deze manier kan aan het einde van het schooljaar de juiste beslissing worden genomen welke leerroute het beste past. Kies je voor kader weet dan dat het mogelijk is om één of meerdere vakken op mavoniveau te volgen en hier straks ook examen in te doen.
Lees hier het artikel van Renee. Zij koos bewust voor de praktische leerroute maar deed in 3 vakken examen op mavoniveau.