Burgerschap & sociale integratie
Onze scholen hebben als doelstelling leerlingen te ontwikkelen tot jongvolwassenen die op een goede manier kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Samen met onze leerlingen kijken we over grenzen heen en werken we aan (wereld)burgerschap. Ook op lokaal niveau. Zo zien leerlingen dat de wereld steeds internationaler en (cultureel) diverser wordt en dat zij daarin een actieve rol kunnen spelen. Omdat onze wereld hun passie, open blik en lef nodig heeft.
Daarbij vinden we het belangrijk dat een leerling leert kritisch te denken en zich openstelt voor verschillende denkbeelden en meningen en hier op een respectvolle manier mee kan omgaan. Deze onderwerpen komen in veel vakken en lessen aan de orde, maar specifiek worden deze behandeld in vakken als maatschappijleer, mens en maatschappij, levensbeschouwing, food en lifestyle, global issues, culturele en kunstzinnige vorming en mentoruren.
Naast deze vakken hebben leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale activiteiten waarin ze in contact kunnen komen met leerlingen uit andere landen. Leerlingen kunnen ook deelnemen aan een groot aanbod van buitenlesactiviteiten. Ze verschillen per school. Enkele voorbeelden: de debatclub, United Nations-activiteiten, de musical, robotica- activiteiten, de schaakclub en de verlengde schooldag.
Daarnaast wordt via verschillende onderwijsactiviteiten aandacht besteed aan loopbaanontwikkeling. Centraal hierbij staat:
- Wie ben ik?
- Wat kan ik?
- Wat wil ik?