Informatie per deelschool
Informatie per deelschool
Carolus Borromeus College
Het Carolus Borromeus College (het Carolus) verzorgt onderwijs aan ruim 1500 leerlingen. De school kent een rijke historie in het Helmondse onderwijs en bestaat sinds 1918. Ze is gesitueerd aan de westelijke kant van Helmond en biedt onderwijs in de opleidingen mavo, havo, atheneum en gymnasium. Het onderwijs op het Carolus staat bekend als gedegen met een innovatieve inslag. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in een onderwijssysteem met 40-minutenlessen, plustijden (vakverbetering, vaardigheden en verrijking) en een begeleidingsstructuur met persoonlijke coaches. Het gymnasium is uniek in Helmond en te vinden op het Carolus, evenals het concept International Business College (IBC), dat we op elke opleiding aanbieden. Het IBC werkt in een zogenaamd 20-80 learning concept, waarbij leerlingen hun reguliere onderwijsprogramma in vier dagen per week volgen. Andere speerpunten van de school zijn het versterkt talenonderwijs (Duits, Engels en Frans), onderwijs aan hoogbegaafden. De school maakt onderdeel uit van het Global Citizen Network en geeft het vak Global Issues als apart vak in de onderbouw. Binnen XL-Leren creëren talentenprogramma’s mogelijkheden in de meest brede zin van het woord: leerlingen mogen excelleren op het gebied dat zij zelf kiezen. Dat kan het volgen van een extra vak of het volgen van een vak op hoger niveau zijn, maar leerlingen kunnen zichzelf ook uitleven bij de creatieve vakken of een taalcertificaat behalen.
Dr. Knippenbergcollege
Het Dr. Knippenbergcollege (de Knip) is een middelbare school voor mavo-havo en vWo. De school verzorgt onderwijs aan ruim 1500 leerlingen. Ze profileert zich met drie talentgebieden: vorm&media, technologie en sport. De school sluit graag aan bij ontwikkelingen die het onderwijs meer kracht geven en die aansluiting maken met de wereld om de school heen (omgevingsgericht leren). Zo is de school actief in het netwerk van wetenschaporiëntatie (WON), technasium, technologie en toepassing (t&t), de jeugdopleiding samen met Helmond Sport en Brainport. Een eigentijdse vorm van onderwijs is Domeinonderwijs, een tweejarige brugperiode voor leerlingen met een havo- en/of vwo-advies waar we vakken niet los van elkaar zien, maar juist de overeenkomsten tussen vakken benadrukken door
vakoverstijgend te werken.
Op de Knip heeft elke klas een mentor en heeft elke leerling daarnaast een coach. Samen met de coach plant de leerling zijn route. Naast differentiatie in de lessen, waar we met behulp van expliciete directe instructie de les vormgeven, is er ook differentiatie in het rooster. Naast de basislessen, die een leerling samen met de klas volgt, kiest een leerling ook eigen lessen (flexlessen). Dit kunnen vaklessen zijn, maar het kunnen ook lessen zijn waar je leert leren, je sociaal emotioneel sterker
wordt of waar je huiswerk maakt.
Kenmerkend voor de Knip is dat de school veel werk maakt van leerlingenactiviteiten, waar ontmoeten, samen leren en samen zijn voorop staan. De Knip spreekt graag een heterogene groep leerlingen aan en is daarmee een afspiegeling van de maatschappij.
Praktijkcollege Helmond
Praktijkcollege Helmond biedt een kleinschalige en praktijkgerichte leeromgeving voor 215 leerlingen. Met een sterk accent op praktijk en persoonlijke begeleiding begeleidt de school jongeren naar een plek in de maatschappij. Wij stimuleren leerlingen het maximale uit zichzelf te halen en creëren een pedagogisch klimaat waarin leerlingen zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen.
Onze leerlingen leren door te doen: van stages en praktijklessen tot het behalen van waardevolle certificaten zoals VCA en heftruckdiploma. Dankzij trajecten zoals de schakelklas, entreeklas en het pre-portaal krijgt elke leerling de kans door te stromen naar vervolgonderwijs of werk. Sinds de verhuizing naar de Sport- en Beweegcampus De Braak in 2024 biedt de moderne omgeving nieuwe mogelijkheden voor leren en samenwerken.
Met een focus op wonen, werken en burgerschap, en door nauwe samenwerkingen met bedrijven en vervolgonderwijsinstellingen, biedt Praktijkcollege Helmond leerlingen een sterke basis voor hun toekomst. Dit gebeurt in een omgeving die hen niet alleen voorbereidt op de arbeidsmarkt, maar hen ook ondersteunt in hun persoonlijke groei en ontwikkeling, zodat ze klaar zijn om hun plaats in de samenleving te vinden en bij te dragen aan de maatschappij van de toekomst.
Vakcollege Helmond
Het Vakcollege Helmond, gevestigd in het hart van de stad, biedt een inspirerende en toegankelijke leeromgeving waar talent tot bloei komt. Met 610 leerlingen van 28 nationaliteiten is de school een bruisende gemeenschap waarin diversiteit wordt gevierd en iedereen zich welkom voelt. Als dé school in Helmond voor basis- en kadergerichte beroepsopleidingen speelt het Vakcollege een sleutelrol in het opleiden van de vakmensen van morgen.
Vanaf dag één kiezen leerlingen een leerroute die aansluit bij hun talenten en dromen: Economie en Ondernemen, Techniek (met specialisaties zoals Bouw, Wonen en Interieur en Produceren, Installeren en Energie) of Zorg en Welzijn. Praktijkgericht en omgevingsgericht leren staan centraal, waardoor leerlingen niet alleen kennis opdoen, maar ook direct in de praktijk aan de slag gaan. Dankzij samenwerkingen met bedrijven en organisaties zoals Ter Aa, Brainport Human Campus, Stichting High Tech Helmond-De Peel en Savant worden leerlingen optimaal voorbereid op een succesvolle loopbaan in de regio en daarbuiten.
Het Vakcollege biedt meer dan onderwijs: het is een plek waar leerlingen worden gezien, gehoord en begeleid om het beste uit zichzelf te halen. Maatwerktrajecten, zoals de oriëntatieklas, Entree-opleidingen en leerwerktrajecten, zorgen ervoor dat elke leerling zijn of haar potentieel kan benutten. Het pedagogisch klimaat is warm en ondersteunend, met een sterke focus op praktijk en persoonlijke groei. Leerlingen worden niet alleen opgeleid tot vakmensen, maar ook tot wereldburgers die klaarstaan om de toekomst mee vorm te geven.